یک فوق تخصص بیماریهای شبکیه و لیزر از موفقیت ۹۸ درصدی جراحیهای عیوب انکساری چشم شامل لیزیک، لازک و پی آر کی (PRK) خبر داد و گفت تنها تفاوت جراحی عیوب انکساری شامل لیزیک، لازک و پی آر کی (PRK) را تکنیک به کار رفته در این جراحیها دانست و گفت: انجام این جراحیها از حدود 22 سال پیش آغاز شده است و به تدریج با افزایش کیفیت دستگاهها و بهبود نتایج این جراحیها، رقم موفقیت این جراحیها به 98 درصد رسیده است.
مسیح هاشمی، فوق تخصص بیماریهای شبکیه و لیزر با اشاره به استفاده سالانه حدود 5 میلیون نفر در دنیا از جراحیهای لیزیک، لازک و پی آر کی (PRK) برای اصلاح نمرههای چشم تصریح کرد: این جراحی های سه گانه در مورد افراد نزدیک بین 8 تا 10 نمره، در افراد آستیگمات بین 4 تا 5 نمره و در افراد دوربین نیز بین 4 تا 5 نمره قابل اصلاح است.
ایشان درباره نمرههای چشم خارج از این مقدار نیز گفت: نمرههای خارج از این مقدار را با روشهایی دیگر مثل کارگذاری لنز داخل چشمی و اقدامات دیگری نظیر درآوردن عدسی و گذاشتن عدسی دیگر میتوان انجام داد. وی درباره درمان پیرچشمی نیز گفت: در کسانی که پیرچشم هستند هم روش های اصلاح پیرچشمی ایجاد شده است اما درصد موفقیت آن علیرغم عمل لیزر که 98 درصد است در حدود 70 درصد است.
این فوق تخصص بیماریهای شبکیه و لیزر درباره زمان مناسب برای انجام جراحیهای لیزر بر روی چشم نیز گفت: در کسانی که پس از 18 تا 20 سالگی نمره چشمشان در مدت یکسال ثابت مانده است میتوان این جراحی را انجام داد به شرطی که از لحاظ جسمی سالم باشند یعنی دیابت پیشرفته نداشته باشند.
وی افزود: کسانی که دیابت غیر پیشرفته و بدون عارضه دارند یا دچار خشکی چشم و بیماری های رماتیسمی هستند را میتوان با احتیاط تحت این جراحیها قرار داد زیرا این جراحیها به خودی خود موقتاً در ناحیه چشم خشکی ایجاد میکنند که در افراد معمولی پس از 6 ماه تا یکسال کاملاً خوب میشود اما در کسانی که خشکی چشم دارند ممکن است این امر تشدید شود و ناراحتی و عوارض ایجاد کند.
هاشمی خاطرنشان کرد: البته در برخی بیماران که قرنیه نازک دارند نمیتوان عمل لیزر انجام داد زیرا قرنیه شان بسیار نازک میشود. با نازک شدن قرنیه قدرت قرنیه کاهش مییابد که در نهایت قرنیه دچار قوز خواهد شد؛ بنابراین قبل از انجام لیزر باید معاینات کامل از نظر سلامتی چشم، میزان ترشح اشک، میزان قوز قرنیه و نیز ضخامت کافی قرنیه صورت گیرد. اگر ضخامت قرنیه از استاندارد کمتر باشد هرگونه عمل لیزر بر روی آن ممنوع است ولی کسانی که بینابین هستند یعنی قرنیهشان هم کمی نازک است و هم از نظر استاندارد مشکل زیادی ندارد بهتر است جراحی لازک را انجام دهند.
وی یادآور شد: ممکن است برخی افراد که نمره های چشم بالایی دارند پس از عمل در شب دچار خیرگی یعنی احساس پخش نور شوند که معمولاً پس از 6 ماه تا یکسال بهبود پیدا می کنند؛ مگر در افرادی که مردمک چشمشان به طور مادرزادی بیش از حد گشاد است که باعث میشود با گشادشدن بیشتر مردمک چشم، نور برایشان ایجاد ناراحتی کند. در هر سه تکنیک اشاره شده از یک نوع دستگاه استفاده میشود که به وسیله آن به بخشی از سطح چشم مدلی جدید میدهند یعنی تا حدودی شکلش را تغییر میدهد بدین مفهوم که 50 تا 150 میکرون از سطح قرنیه را برمی دارد تا قرنیه بیمار تغییر نمره پیدا کند.
هاشمی با اشاره به شباهت بسیار تکنیکهای لازک و پی آر کی (PRK) خاطرنشان کرد: امروزه با پیشرفت اکثر دستگاهها، سازندگان این دستگاهها در کیفیت با یکدیگر رقابت می کنند و خوشبختانه وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی اجازه ورود دستگاه های غیر استاندارد به کشور نمیدهد بنابراین مردم میتوانند بدون نگرانی به مراکز مختلف مراجعه کنند.
این فوق تخصص بیماریهای شبکیه و لیزر تفاوت تکنیکهای لازک و پی آر کی (PRK) با تکنیک لیزیک گفت: در لیزیک لایهای از قرنیه توسط یک تیغه برش داده میشود و پس از بلند کردن لایه بلند شده و به زیر آن لیزر تابانده میشود و سپس لایه بلند شده بلافاصله در جای خود قرار داده میشود که در این روش بیمار بلافاصله ضمن احساس بهبود دید، درد و ناراحتی حس نمیکند.
وی افزود: در جراحیهای لازک و پی آر کی (PRK) تاباندن لیزر به صورت سطحی انجام میشود یعنی لیزر به سطح چشم تابیده میشود و چون این لیزر باعث برداشتهشدن بخشی از سطح چشم میشود بیمار دچار سوزش، ناراحتی و ریزش اشک میشود که البته با گذاشتن یک عدد لنزتماسی بدون نمره روی چشم به مدت 5 روز، این درد و ناراحتی به تدریج رفع خواهد شد.
هاشمی هر یک از این روشها را دارای یک حسن و یک عیب دانست و تصریح کرد: حسن لیزیک این است که ناراحتی ایجاد نمیکند و بیمار بلافاصله دید خوب پیدا میکند و حسن لازک و پی آر کی PRK این است که چشم دستکاری نمیشود و لایهای از چشم بریده نمیشود.
این فوق تخصص بیماریهای شبکیه و لیزر درباره درصد استفاده از این روشهای جراحی گفت: پزشکان مختلف در نقاط مختلف دنیا از هر دو روش استفاده میکنند که تناسب این دو روش در آمریکا پنجاه پنجاه است یعنی 50 درصد از لیزیک و 50 درصد از لازک استفاده میشود اما در ایران میزان عمل لازک بسیار بیشتر است بهگونهای که حدود 90 درصد مردم از جراحی لازک استفاده میکنند و به نظر میرسد این روش در طولانی مدت بهتر است.
وی درباره مقاومت قرنیه پس از انجام این جراحیها تاکید کرد: خوشبختانه جراحیهای لیزیک و لازک تأثیری در مقاومت چشم ندارند در نتیجه کسانی که این عمل را انجام میدهد در انجام ورزشهای مختلف همچون شنا، وزنه برداری و همچنین در بارداری بانوان تأثیری ندارد بنابراین تمام پزشکان به این گونه افراد همچون یک بیمار عادی نگاه میکنند.
هاشمی خاطرنشان کرد: توصیه میشود کسانی جراحیهای لازک با لایزیک انجام میدهند از ورزشهای رزمی مانند بوکس و کونگ فو که به سر و صورت آسیب میزند اجتناب کنند ولی به طور کلی میتوان بدون مشکل هر ورزشی را انجام داد.
این فوق تخصص بیماریهای شبکیه و لیزر گفت: برخی به غلط تصور میکنند، عمل لیزر بر روی چشم باعث پیرچشمی خواهد شد حال آنکه وقتی کسی عمل لیزر انجام میدهد و شماره چشمش صفر میشود، همچون سایر مردم که بهطور اتوماتیک شماره چشمهایشان صفر باشد و پس از 40 سالگی دچار پیرچشمی می شوند دچار پیرچشمی میشوند و برای دیدن نزدیک و مطالعه کردن عینک نیاز خواهند داشت بنابراین تفاوتی بین این دو مورد نیست.
وی افزود: برخی نیز به غلط تصور می کنند در صورت انجام عمل لیزر بر روی چشم، پس از افزایش سن دیگر نمی توان عمل آب مروارید انجام داد در صورتی که پس از جراحیهای لیزیک یا لازک، هر گونه عمل جراحی بر روی چشم امکان پذیر خواهد بود.
هاشمی درباره امکان استفاده از لنز پس از جراحیهای لازک و لیزیک گفت: پس از گذشت یک ماه از عمل لازک یا لیزیک بر روی چشم، بیمار میتواند از هر گونه لنز که خواست استفاده کند.ین فوق تخصص بیماریهای شبکیه و لیزر درباره امکان شنا کردن بیماران پس از جراحیهای لازک و لیزیک نیز تأکید کرد: توصیه میشود در فاصله یک ماه پس از عمل جراحی در هنگام شنا از عینک مناسب استفاده شود تا آب وارد چشم نشود اما پس از یک ماه هیچگونه ممانعتی وجود ندارد و بیماران بهراحتی می توانند از استخرها استفاده کنند.
وی درباره امکان جراحی دوباره لیزر بر روی قرنیه نیز گفت: در 2 درصد افراد مقداری برگشت نمره چشم وجود دارد که بهراحتی میتوان پس از 6 ماه تا یکسال مجدداً عمل کرد و نمره چشم را مجدداً اصلاح کرد مگر در افرادی که نمره چشم بالایی داشتهاند و در عمل قبلی ضخامت زیادی برداشته شده باشد که اجازه عمل مجدد را ندهد.